Over de SOCIALE ASPECTEN van de circulaire economie

De noodzaak voor een circulaire economie groeit. De aandacht gaat vooralsnog uit naar materiële kant. Maar wat betekent circulair organiseren voor mensen? Daar gaat het debat nauwelijks over. Het lijkt wel alsof er een blinde vlek hiervoor bestaat.

In dit middag-seminar op de Radboud Universiteit in Nijmegen wordt ingezoomd op de sociale kant van de circulaire economie.

Een aantal vragen staan op deze middag centraal:

• Waarom is er een ’blinde vlek’ voor de sociale aspecten?
• Wat moet in de huidige ideeën over CE aangevuld worden, zodat mensen hun plaats in het circulaire gedachtegoed krijgen?
• Waar zijn praktijken waar mensen mogelijk intuïtief en onbedoeld al proberen deze lacune in te vullen?

Aan de hand van verschillende key-notes door Michel Smiers (Sociosfeer), Berfu Ünal (RUG) Jan Jonker (RU), en de presentaties van de casussen Milieuwerk Amsterdam, Gispen en Schoongewoon worden deze vragen verkend en uitgewerkt. Samen vormt dit de basis om te komen tot een agenda voor de toekomst.

Een boeiende interactieve middag voor iedereen die geïnteresseerd is in de sociale kanten van de circulaire economie.


VOORLOPIG Programma

LOKATIE: Campus A faculteit,  Thomas van Aquinostraat 1, Lokaal 1.0.35

13:30 – 14:00 Inloop en registratie

14:00 – 14.05 Opening en woord van welkom door de dagvoorzitter, Alex van den Boogaard

14:05 – 14:35 Jan Jonker (RU): Circulair en Sociaal, waar komt dat samen?

14:35 – 15:00 Michel Smiers (Sociosfeer): Over het ontbreken van aandacht voor de menselijke kant van de circulaire economie

15:00 – 15:30 Berfu Ünal (RUG): De psychologie van de circulaire economie

Pauze

Na de pauze zijn er 3 verschillende presentaties van de praktijkcases in 2 rondes van 30 minuten. U kunt voor maximaal twee presentaties kiezen

15:45 – 16.15 Presentatie van de case Milieuwerk Amsterdam (lokatie: TVA 3.0.09)

16.20 – 16.50 Presentatie van de case Milieuwerk Amsterdam (lokatie: TVA 3.0.09)

15:45 – 16.15 Presentatie van de case Gispen (lokatie: TVA 3.0.07)

16.20 – 16.50 Presentatie van de case Schoongewoon (lokatie: TVA 3.0.07)

16:55 – 17:15 Reflectie en Afsluiting: naar een agenda voor de toekomst

17:15 – 18:00 Napraten met een drankje in het Cultuur Café.

Presentaties ( o.v.)
• Dagvoorzitter Alex van den Boogaard, Kennis-netwerker in het duurzame veld

• Jan Jonker (Hoogleraar Duurzaam Ondernemen, Nijmegen School of Management)

• Michel Smiers (Social Designer en HR-adviseur) Geïnspireerd door en in aanvulling op Cradle to Cradle heeft hij Sociosfeer bedacht; het domein waarin de menskant van milieu en maatschappelijke verantwoordelijkheid centraal staat.

•Berfu Ünal  (Omgevingspsychologie, Universiteit Groningen) Zij onderzoekt de interactie tussen mens en omgeving. Hoe beïnvloedt de omgeving het gedrag en welzijn van mensen, welke factoren bepalen duurzaam gedrag van mensen, en hoe kan duurzaam gedrag worden bevorderd?

• David Jansen, (Directeur Milieuwerk Amsterdam). Milieuwerk probeert als sociale onderneming, de arbeidswaarde te verhogen van mensen met een belemmering tot de arbeidsmarkt. Om dit te bereiken heeft Milieuwerk werk gemaakt van het circulaire arbeidsproces!

• Maikel Ruijs, (Salesmanager en aanjager Circulaire Economie Gispen). Gispen heeft ervoor gekozen om volledig over te schakelen naar circulair. Ze hebben inmiddels een aantal interessante dingen meegemaakt over hernieuwde behoefte aan vakmanschap.

• Remmelt Schuuring (Oprichter Schoongewoon). Als ondernemer in de schoonmaakbranche, zette hij een paar jaar geleden ‘de teller op nul’. Hij  heeft er voor gekozen in samenwerking met zijn medewerkers een nieuw schoonmaakbedrijf op te zetten, in de vorm van  een  werknemerscoöperaties. Op die manier worden de talenten en vaardigheden van zijn mensen veel vollediger ingezet en benut.


Praktisch

Wanneer: 27 oktober 2016

Waar: Radboud Universiteit Nijmegen, Campus A-Faculteiten, Thomas van Aquinostraat 1, zaal ???

Hoe laat: 14.00 – 17.00 uur. ( inloop 13.30 uur,napraten 17.00-1800 uur)

Capaciteit: 90 plaatsen (vol = vol)

Kosten: € 35,– Studenten BKV 55 Duurzaam Ondernemen  van de Radboud Universiteit Nijmegen op vertoon van een geldige studentenkaart gratis i.h.k.v. hun onderwijs. De coupon voor de inschrijving wordt tijdens het college gegeven. Kosten €10,-  voor andere studenten van erkende universiteiten en hbo’s op vertoon van geldige collegekaart. Code: Student . Als bij de aanmeldbalie geen geldige kaart getoond kan worden, wordt de toegang geweigerd, of wordt er alsnog het volle bedrag betaalt.

Inschrijven

Dit seminar wordt kostendekkend georganiseerd. Sprekers ontvangen geen honorarium. Er wordt een non-restitutie beleid gehanteerd. Mocht u onverhoopt toch niet kunnen, geef dan uw entree aan een ander en laat het ons weten.

Parkeren: mocht u met de auto komen dan kunt u het beste op P7 parkeren. De seminar locatie ligt daar ong. 10 minuten lopen vandaan. Dit is niet gratis!

Bus: mocht u met de trein komen, er is een shuttle bus elke 5 minuten vanaf Nijmegen CS. Uitstappen halte Centrale Bibliotheek. De seminar locatie ligt daar ong. 5 minuten lopen vandaan.

Voor vragen: info@nieuwebusinessmodellen.nl