OMOOC

Nu te bekijken op omooc.nl
College 1.

Nieuwe business modellen: samen werken aan waardecreatie

Verzorgd door Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen Radboud Universiteit Nijmegen.
Omschrijving college
Volgens Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en auteur van Nieuwe Business Modellen, samen werken aan waardecreatie dient zich een nieuwe samenleving aan. In de WEconomy draait het niet meer om ‘ik’ maar om ‘wij samen’.

Nu de overheid zich terugtrekt, de financiële middelen opdrogen en we steeds meer digitaal met elkaar verbonden zijn, schieten maatschappelijke initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Onconventionele manieren van organiseren worden ter discussie gesteld en men denkt en werkt vanuit nieuwe waarden en principes. Zo ontstaan steeds vaker nieuwe, duurzame business modellen, waarbij niet alleen monetaire waarde, maar ook sociale en ecologische waarde wordt gecreëerd en gedeeld. Zo’n business model is het Klaverblad Businessmodel Canvas. De waardepropositie staat daarbij centraal: dat wat van waarde is voor klanten (duurzame energie bijvoorbeeld). Vervolgens gaat het erom hoe die propositie wordt georganiseerd (zoals duurzame energiecoöperatie Apeldoorn, deA, een coöperatie met lidmaatschap) en waar uiteindelijk geld mee wordt verdiend – zoals in gangbare business modellen ook gebeurt, in de vorm van een kosten- en batenanalyse.

Willen we met deze nieuwe business modellen gaan werken, dan vraagt dat om verandering. Initiatieven moeten geprofessionaliseerd worden, willen ze steun krijgen. Zijn advies: ‘Kijk met het Klaverblad Businessmodel naar deze maatschappelijke initiatieven en beoordeel ze op hun structuur, degelijkheid, waarden en opschaalbaarheid’. Denk verder dan subsidiestromen alleen. Met de hulp van een Nieuw Businessmodel kun je kiezen, initiëren en regisseren.

Log in op omooc.nl en bekijk het college
1. Bekijk het college
Klik hier bekijk het videocollege van Jan Jonker (14 minuten).

2. Maak de opdracht en discussieer mee
Per college vind je een opdracht in de discussieruimte.
Deel je eigen visie met je mede-cursisten.

3. Bestudeer het aanvullend materiaal
Jan heeft enkele documenten voor je geselecteerd ter aanvulling op het online videocollege.