MINOR en MOOC CIRCULAIRE ECONOMIE

De belangstelling voor de Circulaire Economie (CE) groeit snel in het bedrijfsleven en bij de overheid. Naar verwachting zal dit de komende jaren doorzetten. Tijd voor de HBO’s om daar deskundig, modern en betrokken een nieuwe generatie studenten in op te leiden. Het voorstel is hier om dat te doen  door een Minor én een regionale Massive Open Online Course (MOOC) rond de Circulaire Economie te ontwikkelen.  Idee is om dit te doen als een innovatief gemeenschappelijk project tussen de regionale kennisinstellingen, het bedrijfsleven, netwerken en andere partijen.

MINOR Circulaire Economie
Binnen verschillende HBO’s in de regio zijn al aanzetten om te komen tot onderwijs over de Circulaire Economie. Hier wordt voorgesteld deze initiatieven (deels) te bundelen en de zo beschikbare creativiteit, menskracht en middelen te stoppen in de ontwikkeling van een Minor CE (6 maanden, 30 studiepunten). Deze Minor CE zou in het collegejaar 2016 – 2017 voor het eerst kunnen draaien en naadloos aansluiten bij het voorstel van een MOOC CE.

MOOC Circulaire Economie
Een MOOC (Massive Open Online Course) is een cursus waarvan het cursusmateriaal wordt verspreid over het web en de deelnemers dus niet aan een locatie gebonden zijn. Naast traditionele studiematerialen, zoals tekst, video’s en cases biedt deze vorm van kennisoverdracht de mogelijkheid tot digitale én ‘live’ interactie tussen deelnemers door middel van discussieplatforms en workshops. Wie meer wil weten over wat een MOOC is, kan naar deze video kijken: www.mediawijsheid.nl/mooc

De idee is nu om een, unieke, regionale MOOC over de Circulaire Economie te maken, met een doorlooptijd van 7 weken bestaande uit in totaal 35 afleveringen. Ambitie is om deze zo te maken dat het resultaat niet alleen geschikt is voor studenten maar ook voor bedrijven. HBO- en  WO instellingen, bedrijven en netwerken leveren een actieve bijdrage aan de ontwikkeling en vormgeving van de MOOC. Deelnemers leren samen hoe zij de CE kunnen vormgeven en krijgen dat geïllustreerd aan de hand van regionale voorbeelden. Het resultaat wordt beheerd onder de Creative Commons. Dat betekent dat iedereen het materiaal vrij kan gebruiken. Kennisinstellingen en bedrijven worden langs deze weg opgeroepen deel te nemen een bijdrage te leveren aan deze twee unieke en innovatieve projecten. Deelname kan verschillende vormen aannemen.

Contact
Wie interesse heeft om deel te nemen aan (één van) beide projecten kan zich voor het moment melden bij Prof.Dr. Jan Jonker van de Radboud Universiteit.  Voor de zomer wordt er een workshop georganiseerd om met belangstellenden de initiale opzet, de planning en de voorwaarden te bespreken. Em: mooc@nieuwebusinessmodellen.nl   onder vermelding van Minor of MOOC en motivatie waarom u met dit project wilt meewerken.
Het streven is om zowel minor als MOOC te ontwikkelen met een tijdbank: deelnemende instellingen en organisaties investeren uren, kennis en netwerk.
De eerste , inmiddels besloten bijeenkomst voor de MOOC is 27 september. Geïnteresseerden worden uitgenodigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.