BAFT

De Battle for Transition maakt één beweging van duurzaam Nederland

Unieke samenwerking tussen twee iconen, transitie-professoren Jan Jonker en Jan Rotmans, helpt Nederland sneller groen maken.

Op 9 oktober 2015, de zevende Dag van de Duurzaamheid, gaat in heel Nederland de Battle for Transition van start. De Battle, afgekort BAFT, laat zien dat alle transitie-initiatieven zoals circulaire economie, stadstuinieren, biobased produceren, zorgcoöperaties, lokale betaalmiddelen, nieuwe businessmodellen, energiecoöperaties en wat al meer feitelijk deel zijn van één grote beweging. De BAFT maakt dat zichtbaar.

Méér dan alleen een boodschap

Naast het vertellen van het verhaal van de grote duurzame transitie draagt de BAFT ook concreet bij aan een versnelling daarvan. Dat doet ze door burgers en organisaties op te roepen en te helpen om duurzame initiatieven te starten met een duidelijk doel dat op korte termijn kan worden behaald. Veel kleine stappen zorgen voor snellere duurzaamheid en laten zien dat het kan. Dat stimuleert.

Tegelijk wordt ook de zichtbaarheid van bestaande initiatieven vergroot. Dat gebeurt door samen te werken met organisaties, die al delen van die initiatieven verzamelen in databases, zoals de MAExchange van KrachtinNL en de Database Nieuwe Businessmodellen. De BAFT gaat deze onderling verbinden en zichtbaar maken.

Ballonnen doorprikken

“Die versnelling van de transitie ontstaat doordat we weerstanden doorprikken. Als een ballon. We laten zien dat het wél kan. Ballonnen doorprikken, dat is het centrale thema van de Battle for Transition.” zegt Peter van Vliet, initiatiefnemer van de BAFT. Als hoofdredacteur van Duurzaamnieuws.nl ziet hij dagelijks een enorme waaier aan duurzame inzet langskomen. “Het idee om al die actie in één beweging te bundelen is natuurlijk niet 1-2-3 uitgevoerd’, zegt hij. “Daar zijn grote netwerken voor nodig, en aansprekende voorbeelden. De unieke samenwerking tussen Jan Jonker en Jan Rotmans is er zo één.”

Unieke samenwerking tussen professoren

De twee iconen van de duurzame transitie, de professoren Jan Rotmans en Jan Jonker, traden nog nooit eerder samen op. Nu doen ze dat voor de eerste keer in de gezamenlijke videoboodschap, waarmee de Battle for Transition van start gaat. Daarin prikken zij de eerste ballonnen door.

Jan Rotmans: “De ballon die ik doorprik is de weerstand van de bestaande instituties die de transitie vertragen. Nederland moet sneller duurzaam worden, en een voorbeeld in Europa. Daar hebben we een grote beweging voor nodig”.

Jan Jonker zegt: “We kunnen niet met kleine stappen, grote sprongen voorwaarts maken. Als we samenwerken aan transitie komen we een ontzettend end.”

Eerste doel: transitie in de partijprogramma’s voor de volgende verkiezingen

De eerste fase van de BAFT loopt tot maart 2016, precies één jaar voor de volgende Tweede Kamer verkiezingen. Dan worden de resultaten van al die transitie-initiatieven in een groot event als voorbeeld aan de politiek aangeboden, om te laten zien dát het kan en hóe het kan. Daaraan is een lijst van transitiedoelen gekoppeld, die de BAFT opgenomen wil zien in de verkiezingsprogramma’s voor de verkiezingen van 15 maart 2017. Deze lijst wordt aan alle partijen aangeboden met een opvallende actie.

Geen eendagsvlieg

De Battle for Transition gaat nu van start, maar heeft geen precies eindpunt. “We proberen het op een andere manier”, zegt van Vliet. “De BAFT is een idee, een meme, waarmee we veel meer samenwerking op gang willen brengen. Mensen weten soms niet dat een paar kilometer verderop precies hetzelfde gebeurt en ze krachten kunnen bundelen, ze met elkaar sneller kunnen leren. Sommige organisaties weten het wel, maar denken nog steeds dat ze het beter alleen kunnen. Die ballon moet ook maar eens worden doorgeprikt.”

www.baft.nu

Wie meer wil weten over BAFT en hoe je een initiatief aan kan melden kan terecht op de website: www.baft.nu

De videoboodschappen zijn ook te zien op https://www.youtube.com/channel/UCC6SI0NyBYnOit-WNBuknUA “>het Youtube kanaal van BAFT:

De boodschap van Jan Jonker en Jan Rotmans zie je hier!

De BAFT wordt bij de start al gesteund door:

Our Common Future 2.0
DRIFT
DuurzaamNieuws.nl
KrachtinNL
MVO Nederland
Nederland Kantelt
New Energy Docks
RVO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.